perjantai 13. tammikuuta 2012

mumbai

Viimepäivät on ollut aikamoista ympäriinsä juoksua. Joko kirmaan ympäriinsä yrittäen saada mahdollisimman paljon aikaan tai sitten istun sängyllä suklaalevy suussa miettien että mites nyt tästä eteenpäin. Koulutehtävien ohessa oon välillä "vahingossa" ajautunut kirjoittelemaan juttuja Intiasta tai vain katselemaan lomakuvia. Jossain välissä ehdin käydä täyttämässä kansallisvelvollisuutenikin, eli ennakkoäänestämässä Westminsterissa sijaitsevassa Suomen suurlähetystössä. Matkalla sai ohittaa muutama tusinaa luksusliikettä, ei hassumpi vaalikävely ;)

Nyt kuitenkin siihen joulukuun 15. päivään, jolloin saavuttiin Intiaan...

Laskeuduttiin 8 tunnin lennon jälkeen Mumbaihin, kahdelta aamuyöllä. Kentältä ulos päästiin tosin vasta viideltä, koska olin jättänyt viisumin hankinnan Mumbaihin. Siinä tuli ensimmäinen virhe – eli suomalaiset, vaikka meillä onkin oikeus saada viisumi vasta Intian päässä, on se kuitenkin hyvä hoitaa ennakkoon Suomessa. Lentokenttäpuuhailu on Intiassa sen verran tehotonta, että vaikka henkilökuntaa seisoskelee kymmenittäin toimettomana, viisumileiman passiin saamiseen saattaa mennä se kolme tuntia.

Lopulta päästiin ulos kentältä hengittämään Mumbain ilmaa. Mainitaan heti alkuun, että kyseinen kaupunki oli meidän reissusta mun vähiten suosikki. Se on se suurin, "kallein" ja kaoottisin – ja vielä ihan ensimmäisinä lomapäivinä, hence kulttuurishokki. Toki me paikan järjettömyydestä oltiin kuultu, mutta ei siihen osannut silti mitenkään varautua.

Luettiin etukäteen, että Mumbain n. 20 miljoonasta asukkaasta täydet 8 miljoonaa on kodittomia. Lukema kuulostaa uskomattomalta, mutta jo puolen tunnin taksimatka lentokentältä keskustaan vakuutti että ihan täyttä totta se on. Kodittomiksi lasketaan siis slummien asukkaat ja sitten tietenkin ne, joilla ei ole edes slummia. Yöaikaan kadut olivat ihan täynnä kodittomia. Ihan täynnä. Muistan järkyttyneenä tuijottaneeni taksin ikkunasta ulos, kun matkasimme kentältä hotellille. Sadoittain ja sadoittain kodittomia, vierivieressä jokaisella kadulla, jonka ohitimme. Kaduilla oli myös lapsia, jopa ihan pieniä vauvoja: kokonaisia perheitä vieri vierellä asfaltilla. Tuntui kyllä pahalta katsoa. Toki olen kodittomia nähnyt aiemminkin. Iltaisin Pariisissa juoksennellessa aina välillä vavahti että hui, koditon jossain kaupan sisennyksessä. Mutta Mumbaissa ei puhuta yhdestä, kahdesta tai kymmenestä - puhutaan miljoonista. Pahin paikka oli jättimäinen juna-asema: jumppasalin kokoinen halli oli täynnä nukkuvia kodittomia niin, että niiden välistä täytyi varovasti puikkelehtia ja varoa, ettei vahingossa astu päälle. Siinä varmasti parhaiten mieleen painunut kuva Mumbaista.

Kuva hotellihuoneen ikkunasta - Aurinko oli juuri nousemassa, kun päästiin hotlalle. Ensimmäinen yö vietettiin Colabassa eli Mumbain keskustassa ja katsastettiin päivän aikana mm. Gateway to India ja muuten vaan ihmeteltiin Mumbain menoa. Aikaeroväsymystä oli vähän ilmassa.

Intian Vogue maksoi 125 rupiaa eli vajaa 2 euroa.
Toinen päivä ja yö me vietettiin Mumbain pohjoisella Juhu beachilla. Moikattiin Arabian merta ekaa kertaa, vaikka kyseisessä spotissa ei uimaan mentykään. Voi vaan kuvitella kuinka törkyistä se vesi olis ollu. Illalla käytiin skoolaamassa Aurus –nimisessä baarissa, joka oli listattu yhdeksi Mumbain siisteimmistä.


Kaksi päivää Mumbaissa oli todellakin silmiä avaavat. Paljon kasautuneita ongelmia, hirmuisesti äärimmäistä köyhyyttä. Suuntaa kysyessä neuvoja ei meinannut juuri saada, kun taas muualla Intiassa ihmiset auttoivat enemmänkin kuin innokkaasti, kun jotakin kysyttiin. Mumbaissa ei ihmisiä vaan kiinnostanut – aika sama meno varmaan monessa muussa jättikaupungissa. Tän tekstin perusteella saa kyllä sellaisen kuvan, että vihasin koko paikkaa, mutta ei se ihan niinkään mennyt. Nautin monella tapaa visiitistä, ja ainakin osasin arvostaa sen ulkopuolista Intiaa myöhemmin.

Matka jatkui lennolla (lentoyhtiö oli nimeltään SpiceJet – vain Intiassa :D) eteläiseen Intiaan, Tamil Nadun osavaltioon. Niistä paikoista lisää sitten myöhemmin - nyt on taas pakko jatkaa aherrusta :(

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...