tiistai 11. syyskuuta 2012

Cycling through Normandie


Nyt tulee vihdoin juttua ja kuvia meidän fillaroinnista Ranskassa! Meidän reitti kulki aikalailla Normandian läpi, Diepesta St. Maloon, ja 380km:n matka jakautui viidelle päivälle. Ensimmäiselle päivälle ei kertynyt mittariin kuin 30 kilometriä, kun aloitettiin polkemaan vasta myohään iltapäivallä. Seuraavina kolmena päivänä poljettiin 100km päivässä, ja viimeiselle päivälle jäikin enää noin 50 kilometria.


Tää oli mun ensimmäinen pidempi pyöräreissu, mutta pärjäsin kuitenkin tosi hyvin ja meillä kävi hyvä tuuri monenkin asian suhteen: meillä oli hyvä kartta, eli ei eksytty juurikaan, löydettiin sopiva paikka teltalle joka ilta aika kivuttomasti ja säätkin sattui olemaan helteiset!


Pyöräiltiin joka päivä monen kymmenen toinen toistaan suloisemman pikkukylän läpi, sekä muutaman vähän isomman. Ostettiin monesti paikallisesta boulangeriesta patonki ja istuttiin kylän keskustassa ihmettelemässä paikallista menoa karttaa lukien ja reittiä suunnitellen. Turistikierrosta ei tehty kuitenkaan oikeastaan muualla, kuin meidän määränpäässä St. Malossa.


Kylien lisäksi nähtiin peltoa pellon perään, kunnon ranskalaista maalaisromanttista maisemaa. Ja upeita kartanomaisia taloja, joiden pihat näytti siltä että niitä piti yllä täyspäiväiset viherpeukalot.


Lisää ranskalaista landea. Kuten kuvasta näkyy, ranskalainen siideri upposi aurinkoisina pausseina. Yhtenä iltana oltiin jo melkein laittamassa päivää pakettiin, kun ajettiin "cidre a vendre" kyltin ohi jonkun farmitalon kyljessä. Ajettiin sitten katsomaan että josko meille liukenisi sidukkaa, ja niin ranskalainen farmari myi meille itsevalmistamaansa siideriä pullollisen - eurolla.


Alettiin iltaisin n. 8:n aikaan etsimään telttapaikkaa, yövyttiin siis ihan vain niityillä, eli ei millään maksullisilla camping -alueilla. Tää mahdollisti alhaisen reissubudjetin, ja oli ihan kiva telttailla ihan vain luonnossa! Viimeisenä iltana tosin kysyttiin eräältä perheeltä, voitaisiinko laittaa meidän teltta heidän jättimäiselle takapihalleen - mais oui bien sur, ne sanoivat, ja pystytettiin teltta. Monet ihmiset oli tosi avuliaita ja muutenkin pyöräillessä saa Ranskassa tosi hyvän vastaanoton :)


Teltan pystyttämisen jälkeen alettiin aina pikaisesti kokkaamaan, ennen kuin ilta pimeni. Menu oli joka ilta suurinpiirtein sama: mini-kokoista pastaa trangia täyteen, sekaan joko vihreää tai punaista pestoa ja päälle paljon ranskalaista ihanaa emmental-raastetta! Joskus tonnikalaa siinä samassa. Maistui muuten näin simppeli ruoka mielettömän hyvältä kaiken pyöräilyn jälkeen.

Sitten reissun rahoituksesta. Aika kengännauhabudjetilla mentiin, meidän kokonaiskulut yhdelle päivälle oli keskimäärin 5 euroa. Monesti ihmiset luulee etta matkustelu edellyttaa aina suurta määrää rahaa eika reissujen suunnittelu tule kuuloonkaan, jos ei tilillä ole vähintään nelinumeroista lukua. Mutta there you go, jopa alle 5 eurolla päivässä voi viilettaa eteenpäin Ranskassa. Yhteensa mulla meni rahaa vain 25 euroa viiden paivan aikana - tämä sisälsi siis kaiken ruoan ja muut pikkuostokset, sekä muutaman terassisiiderikin. Majoitus oli tosiaan ilmainen, ja juomavesi me saatiin joka päivä ilmaiseksi leipomoista tai asuintaloista - Ranskassa tykätään pyöräilijöistä :)


Kokonaisuudessaan olin tosi tyytyväinen että päätettiin polkea Jerseyyn, ja ennen kaikkea olin yllättynyt omaan "suorituskykyyni". En olisi uskonut kuukausi sitten pyöräileväni 100km päivässä - ja toistavani saman kolmena peräkkäisenä päivänä. Pyöräily on oikeasti tosi kiva ja erilainen tapa nähdä maata, ja etappeihin saapuminen oli aina palkitsevaa. Onhan se täysin eri lentää tai saapua paikalle autolla, kun itse itseään eteenpäin polkien. Ylä- ja alamäet :)

2 kommenttia:

 1. Super inspiroivaa! Rupesin heti miettimään, että josko vaikka Ahvenanmaalla tai Tanskassa olis vielä hyvät pyöräilysäät. Sinne vois mennä, ottaa jonkun pidemmän etapin projektiks. Ehkä ens keväänä tai kesällä. Toki oon kyllä lähössä Mallorcalle ja siellä on kuulemma tosi kovat pyöräilymahollisuudet, eli menee varmaan pyörä vuokraukseen :) Harmi vaan, että noi pojat on sen verran dokuja, että suunnittelivat lähinnä auton vuokrausta :( Yksinäisiä reissuja tiedossa, mutta ehkä sitäkin antoisampia :)


  Kaikista ilosin oon kyllä siitä, että sulla on _kypärä_ päässä!! Kyllä viksut pärjää! :)

  Roosa

  VastaaPoista
 2. heei mahtavaa!! tulipa hyvä mieli. pyörä vaan alle mallorcalla, saat 100% enemmän irti saaresta :) (eiks se oo saari? :D) Pyöräily on niin ihanaa ja helppoa, ja samalla näkee vaikka mitä!

  Ja juu kypärä on, tosin tuo on lainayksilö, aion käydä ostaa ihan oman tässä kun ehdin ;) hali<3

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...