perjantai 14. syyskuuta 2012

Miten päädyin Lontooseen?

Sain toiveen kirjoittaa siitä, miten ja miksi päätin muuttaa Lontooseen ja alkaa opiskelemaan täällä. En oo aiheesta tainnut mitään ikinä kirjoittaakaan, ja koska tätä blogia seurailee ymmärtääkseni moni Lontooseen/muualle lähdöstä haaveileva, päätin laittaa postaustoiveen heti toteutukseen.
 
Postauksen kuvat on muuten kierrätettyjä vanhoista postauksista, pahoittelut siitä!

 
 
Mulle oli aina oikeastaan selvää, etten tule jäämään Suomeen loppuelämäkseni. Suomessa ei ole mitään vikaa, päin vastoin. Mutta kun on niin paljon nähtävää ja koettavaa Suomen rajojen ulkopuolellakin. Oon aina tykännyt matkustella uusiin paikkoihin ja tutkia muita kulttuureita. Lukioikäisenä lähdin Australiaan vaihto-oppilaaksi, mikä vahvisti halua lähteä ulkomaille koulun jälkeenkin - tai kouluun. Ja mä oon vähän sellainen, että kun jotakin päätän, alan myös temmokkaasti homman toteutuksen, joten abivuoden puolivälissä olinkin jo laittamassa hakupapereita Lontooseen opiskelemaan ja Ranskan Disneylandiin kesätöihin. Mulla kävi tuuri ja päädyin valituksi molempiin.
 

Miksi sitten päädyin valitsemaan Lontoon? Olin käynyt kaupungissa vain parin päivän ajan vuosia aiemmin, eli en tuntenut sitä juuri lainkaan. Tiesin kuitenkin haluavain opiskella Euroopassa ihan kustannussyistä, sillä sekä Ausseissa että Jenkeissä maksaa opiskelu hirmupaljon. Euroopasta taas skippasin eksoottisemmat vaihtoehdot kielisyistä, eli Englanti tuntui luonnolliselta valinnalta. Ja kun pikkukyläsessä olin koko ikäni asunut, niin Lontoo tuntui sitten hyvältä idealta. Halusin päästä kokemaan miljoonakaupungin sykkeen, loputtoman katujen, kauppojen, museoiden, ravintoloiden ja ihmisten kirjon. Halusin pois pienistä piireistä. Lisäksi Lontoo tuntui muodin pääkaupunkina hyvältä paikalta opiskella designia ja niin tänne päädyin. Enkä voisi olla onnellisempi, että näin kävi :)
 
 
Jos tahtoo ulkomaille opiskelemaan, tarvitsee olla aika oma-aloitteinen. Ainakin meidän lukiossa oli niin, että jos tahtoi lähteä Suomen rajojen ulkopuolelle, piti itse ottaa selvää kaikesta. OPO -tunneilla ei taidettu kun jossain sivulauseessa mainita, että muuten ulkomaillekin voi hakea jos se kiinnostaa. Oma-aloitteisuutta siis tosissaan tarvitaan, jos maasta aikoo karata. Myös halun täytyy olla sen verran palava, ettei opintolainan nosteleminen kauhistuta. Kustannukset on ainakin tällä saarella Suomeen verrattuna jopa moninkertaiset: koulumaksut, kalliit vuokrat Lontoossa, kallis julkinen liikenne... Tänä vuonna aloittaville opiskelijoille lukuvuosimaksut onkin nousseet hirmukalliiksi, mikä harmittaa mua, koska se vähentää varmasti ainakin suomalaisten halua lähteä Britteihin, kun ilmainen opiskelumahdollisuuskin on tarjolla... Toisaalta ulkomaille hakiessa saattaa päästä sisälle jo hyvillä ylppäripapereilla, kun taas Suomessa saattaisi juuttua pääsykoe-kierteeseen vuosiksi.
 

Jos ulkomaille lähteminen kiinnostaa, maailmalle.net -sivustolta löytyy ideoita ja infoa! Vaihto-oppilasvuodesta haaveilevat, kannattaa tutustua Rotaryn nuorisovaihtoon, mistä itselläni on todella hyviä kokemuksia:) Lisäksi voin suositella Ranskan Disneylandia, vaikka siellä työskentelystä mulla on sekä upeita että vähemmän kivoja kokemuksia. Kaikenlaiset kokemukset on plussaa, ja kaikki on sitä mitä siitä tekee. Usein vaikeinta on tehdä lähtöpäätös - sen jälkeen kaikki onkin jo vähän helpompaa :)

4 kommenttia:

 1. Kuinka suuria ne lukuvuosimaksut oli viime vuonna kun alotit koulun? Tänä vuonnakin aloittaville tuntuu olevan maksu vähintään 8 tonnia per vuosi
  koulus ku koulus.. :/

  VastaaPoista
 2. mulla maksu oli viimevuonna 3375, tänä vuonna muistaakseni 3475 eli satasella nousi meillekin. tänä vuonna aloittavat joutuu tosiaan maksamaan yli tuplasti enemmän, huippuyliopistot taitaa ottaa yli kymppitonninkin. en kyllä tykkää yhtään. kaikista hulluinta on se, että kansainvälisten (eli ei-eurooppalaisten) hinnat ei noussut lainkaan, sen sijaan britit ja eu-kansalaiset joutuu nyt maksamaan just ton vähintään 8 tonnia..hullua.

  VastaaPoista
 3. miten menit vaihtoon yläasteikäsenä? ai ysin jälkeen vai ykkösen jälkee :D mulla on jotenki aika sama että miksei lähtis tutkimaan muita kulttuureja kun siihen on mahdollisuus! ja varsinkin meillä suomalaisilla ku ollaan suht rikkaitakin :) mahdollisuus mihin vaan ja koti aina oottamassa suomessa jos haluu palata.

  You see things; and you say, 'Why?' But I dream things that never were; and I say, 'Why not?'

  VastaaPoista
 4. aa kirjoitin väärin, tarkoitin siis lukio-ikäisenä! pitää korjata. eli lähdin lukion 1. luokan jälkeen :p

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...