maanantai 1. lokakuuta 2012

Tämä ei ole kulutusblogi

Kuten oon jo maininnutkin, tänä vuonna mun rahatilanne on aika tiukilla. Saan Suomesta vain 8:lta kuukaudelta tukia ja lainaa, enkä ottanut Brittien opintolainaa tänä vuonna ollenkaan. En nyt tiedä oliko fiksu valinta, mutta jotenkin tässä pärjäillään, ihan varmasti. Alan taas katselemaan töitä, jos jotain sopivaa löytyisi, mutta opiskelemassa täällä pääasiassa kuitenkin ollaan. Lisäksi oon todennut, että mitä enemman rahaa on, sitä enemmän sitä menee. Kun on vähemman, pärjää vähemmällä.

Tästä syystä mun on nyt oltava erityisen tarkka kulutuksestani, ja erityisesti shoppailun ja turhan rahanmenon on nyt loputtava. Otan tän kuitenkin enemmän haasteena, kuin rajoitteena. Kuinka säästeläästi voin elää, luopumatta kuitenkaan hyvästä ruoasta ja kavereiden kanssa hauskanpidosta? Kuinka paljon elämänlaatuuni vaikuttaa se, ettei uusia vaatekappaleita eksy vaatekaappiin? Ehkä se tekee omalle tyylille jopa hyvää?


Tänä syksynä on siis tyytyminen vain niihin vaatteisiin ja kenkiin, jotka jo omistan. Ei shoppailua, ei uusista jutuista haaveilua, vaan jo olemassa olevien vaatteiden uudelleenkäyttöä. Ehkä yhdistelen vanhoja juttuja uudella tavalla, tykästyn vanhaan suosikkiin uudestaan, tai muokkaan diy-projekteilla vaatteista tähän hetkeen sopivampia. Toki mun on annettava itselleni pieni virhemarginaali, mutta kaupoille en ainakaan ilman hyvää syytä aio eksyä.

Shoppailun lisäksi olisi tarkoitus leikata kuluja kun on kyse ulkona syömisestä, juhlimisesta tai kahvittelusta. Nollatoleranssia en todellakaan aio pitää, vaan vähentää turhia kuluja. Ja kyllä, valitettavasti myös matkailu taitaa jäädä vähemmälle tänä vuonna kustannussyistä, mutta eiköhän jokunen pieni ekskursio siltikin ole mahdollinen...


Molemmat kuvat: weheartit. Mulla on muuten samanlainen säästopossu :D

Jos ostos -ja kulutuslakko tuntuu ajankohtaiselta jossain siella ruutujen takanakin, niin liittykaa ihmeessä mun kanssa "lakkoilemaan" ja vertaistueksi! Osana tätä haastetta aion (ainakin parhaani yrittää) pitää kirjaa kulutuksestani ja raportoida siitä blogiinkin vaikka jokaisen kuukauden lopussa. Vai l
öytyykö tälle mielenkiintoa? Ehkä se auttaa mua näkemään selkeammin mihin ne pienet rahat katoaa ja kuluttamaan sitten entista fiksummin :)

Kivaa alkanutta lokakuuta!

6 kommenttia:

 1. Itsekin tein kuukauden kulutuskartoituksen (tietotekniikka kurssin innoittamana ihan excel taulukon). Taulukossa siis kuukauden ajalta menot ja lokeroituna eri kohteisiin alkoholi, ruokaostokset, ulkona syöminen jne. Se kyllä toimi. Ainakin jakselin täyttää sitä, mutta harmi vaan että näin lukuvuoden alussa on kamalasti bileitä niin ei ehkä anna ihan oikeaa kuvaa siitä mihin rahat tavallisesti arkena menee :D Mutta taulukon täyttö sai miettimään aina kahvikupposen ostamistakin, kun tiesi, että ostos tulee kirjata menotaulukkoon. Minulla siis toimi =)

  VastaaPoista
 2. Mulla on kanssa huono ajankohta tähän säästelyyn, kun nyt tässä kuussa koulu alkaa, on synttärit, muutan uuteen kämppään jne. eli menoja kyllä olisi vaikka kuinka paljon :p mutta innolla alan kuitenkin shoppailulakkoon ja listailemaan menoja:) uskon että nopeesti alkaa harkitsemaan starbucks kupposia ja "mukavuusherkkuja"!

  VastaaPoista
 3. Mulla kanssa ottaa koville totutella tähän opintotuella elelemiseen, kun Pariisissa en hirveästi ikinä miettinyt menojani. Disneyn palkka ei ollut ehkä päätä huimaava, mutta kyllä sillä kuitenkin kevyesti söi ulkona ja juhli ja shoppaili, mutta eipä siitä kyllä sitten jäänytkään paljon säästöjä käteen :D Lisäksi haluaisin hirveästi lähteä New Yorkiin ensi vuonna, joten tässä täytyisi oikeasti karsia kaikki turhat menot... Eli hyviä säästövinkkejä otetaan vastaan!

  VastaaPoista
 4. Joo tännekkin säästövinkkejä...ehkä pitäis alkaa googlailemaan jotain rahanhallinta-blogeja :D nykki kyllä kelpaisi, ens vuonna ehkä sitten:)

  VastaaPoista
 5. Mää oon jo pari vuotta kirjoittanut vihkoon tulot ja menot. Ei nyt mitään lajiteltua saati double-entry bookkeepingiä, mutta sen verran, että kuukauden loputtua aina voi laskea saldon ja jos se näyttää yllättävältä niin vähän tsiikailla että mitäs menoja sitä olikaan. Ja jos miettii vaikka jotain vaateostosta, niin voi tarkistaa että paljonkos sitä on tullutkaan siihen kategoriaan käytettyä, kun vähän selailee ja ynnää. Minun tarkalle luonteelleni sopii oikein hyvin ja pysyy mielenrauha kun on joku kontrolli ja tieto siitä, mihin omat rahat menevät.

  Itse säästän eniten niin, että vältän ulkona syömistä ja etenkin kahvittelua (yliopistoruokalat ovat onneksi kohtuuhintaisia), enkä baareissakaan sitten juo mitään (mikä on helppoa, kun ei käytä alkoholia). Ja tietty sekin auttaa, että ostan vaatteet melkein aina jostain Fidalta tai EkoCenteriltä, en muista milloin viimeksi olisin ostanut uutta vaatetta (paitsi alusvaatteita ja sukkia tietenkin). Sama pätee kenkiin, jotka kyllä muutenkin käytän rikki asti ja senkin jälkeen. Ja, no, näin pihillä ihmisellä nyt varmaan olisi jos jonkinlaisia säästövinkkejä, jos tarkemmin rupeaisi omaa elämäänsä ajattelemaan ja jos tietäisi mitä muut tekevät niin että huomaisi ne kohdat joissa toimintatavoissa on eroa.

  Tsemppiä projektiisi, se on sen arvoista!

  VastaaPoista
 6. Kiitti vinkeistä :)

  Mulla on shoppailu ollut pahin pahe, mutta ruokaankin on mennyt turhaa rahaa viimevuoden aikana. esimerkiksi kaupassa oon tosi tarkkaan valinnut edullisimmat tuotteet ja selvinnyt pienellä loppusummalla, mutta sitten seuraavana päivänä oon istunut onnellisena wetherspoonissa burgeri kädessä, eli loppujenlopuksi mitään rahaa ei sitten jäänytkään säästöön :D

  Mutta kun pitää pärjätä n. 100 punnan käyttörahalla kuukaudessa, kalliissa Lontoossa, niin luoja auta :D Eli saa ihmeessä antaa kaikenlaisia säästövinkkejä!! Ne tulee nyt tositarpeeseen :p

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...