sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Vinkkejä säästämiseen

Säästökuurille -postaukseni muutaman kommentin perusteella aika monelle lienee säästäminen ja sentin venyttäminen nyt ajankohtainen juttu. Päätin siis koota yhteen mieleeni juolahtaneita ja mulle kerrottuja "säästövinkkejä", niin itseäni kuin muitakin auttamaan. Vaikka osa näistä on mulle jo itsestäänselvyyksiä, kaiken kaikkiaan mulla on säästäväisessä elämässä vielä paaaljon opeteltavaa...1. Pidä kuluista kirjaa. Tätä oon itse harrastanut nyt vasta vajaan kuukauden ajan, mutta jo nyt huomaan kauhukseni miten paljon sitä kuluttaa vaikka säästökuurilla ollaankin... Kirjanpito on jo näin lyhyeltä ajalta avannut silmiä - se antaa esimerkiksi selkeän kuvan siitä, paljonko rahaa pitää kuukaudelle budjetoida. Aiemmat "70 puntaa ruokaan kuukaudessa" päätelmät alkaa nyt tuntumaan hieman optimistisilta...


2. Kohtuus kaikessa. Tarviiko käydä drinksuilla ulkona monta kertaa kuukaudessa? Onko ok jos bilettämiseen menee yhtä paljon rahaa kun ruokaan joka kuukausi? Itse oon huomannut, että nautin juhlimisesta eniten kun oon sen ansainnut - eli ei joka viikonloppu. Yhtä kivaa kun clubbailu voi olla kavereiden kanssa hengaileminen ihan kotona, ruoan teko ja hyvä leffa :) Ansaittu bile-ilta kannattaa myös suunnitella strategisesti ja rynnätä baariin sisään ennen sitä tiettyä kellonaikaa, jolloin sisäänpääsy kallistuu...


3. Tee-se-itse. En oo vieläkään löytänyt kypärää, jonka haluan. Tai no olen, se on tuo superkallis Savako Furunon suunnittelema lepardikypärä. Ehkä voisin ostaa edullisen kypärän ja loihtia copycatin aivan itse? Design oppilaalle se ei pitäisi olla mahdoton tehtävä. Myös muita tuunaus-projekteja aion käynnistää lähiaikoina, kun uuttakaan en kerran saa ostaa. Katsotaan, miten käy!


4. Mieti missä shoppaat. Ainakin täällä Englannissa kauppojen ja merkkien välillä on tosi suuria eroja. Siksi kannattaa harkita tarkkaan mistä ostaa ainakin ne jutut, joita kantaa kotiin viikoittain. Lisäksi markkinat on jees, jos sellainen on lähistöllä. Mä saan 9 paprikaa punnalla lähi-markkinoilta, kun kaupassa yksi paprika maksaa lähes punnan :D Hullua! Lisäksi kannattaa olla tarkkana kirjojen, elektroniikan yms. kanssa ja tehdä hintavertailuja netissä. Esimerkiksi uusi kännykkäni olisi maksanut kaupassa 39,90, Amazonista tilaamalla sain täysin saman tuotteen 20 punnalla :)


5. Kilauta kaverille. Kampaajakäyntiin saattaa upota helposti monenmonta kymppiä, ehkä siis kaveri voi suorittaa värjäyksen, latvojen tasauksen tai helpon leikkauksen oluttuopin hinnalla? (Toim. huom. harkitse tarkkaan kelle annat sakset)


6. Varaa ajoissa. Lentoliput nyt tietenkin. Mitä aiemmin varaa, sen paremman diilin saa - sitten pitää vaan sitoutua. Tällä saarella ajoissa-varaus pätee myös junalippuihin, jotka voi nekin saada murto-osahintaan jos ne varaa muutamaa päivää ennakkoon. Sama pätee bile-lippuihin, keikkoihin... early bird jne...


7. Jaa kaverin kanssa. Tilaa lehti kotiin edullisesti ja jaa kämppisten kesken (tai, even better, lue kirjastossa). Minä ja mun kurssikaveri tilattiin just pari hintavahkoa kurssikirjaa yhteisiksi, samassa taloudessa kun asutaan. Niin, jaa vaikka kämppä - neljän tytön voimin on kiva asua, kun monet kulut voi napsia neljään osaan!


8. Kokkaa itse, alusta saakka. Kaupan guacamole, jossa avokadoa joku pari prossaa, maksaa kaksi puntaa. Itse-tehty guacamole markkinoilta ostetuista avokaadoista, sipulista ja tomaateista syntyi parissa minuutissa alle 50 pencellä - ilman lisäaineita tai muuta turhaa! Oon myös alkanut tekemään tomaatti-pastakastikkeeni ihan itse alusta alkaen - enkä palaisi enää valmissoosiin. Valmisaterioitakaan en osta enää, niissä ei hinta-laatu suhde kohtaa ollenkaan. Niin ja jos paheena on ulkona syöminen, niin voihan kotonakin järjestää kavereiden kanssa illalliskutsut, ravintolahengessä...


Ja onhan näitä. Tärkeää on kai miettiä, mistä jutuista voi/kannattaa säästää niin, ettei oman elämän laatu sen takia laske. Jos kampaajalla käynti on sun yks niitä harvoja hemmottelujuttuja, niin ei sitten ehkä kannata iskeä väripurkkia kaverin kouraan. Toisaalta, voihan monessa jutussa kääntää kelkkansa. Esimerkiksi itse tykkään nyt paljon enemmän tietyistä halpis-brändien tuotteista, kuin kalleista brändätyistä versioista. 24 pensen tomaattikeitto on ihan yhtä hyvää kuin 85 pensen Heinzin keitto. Tärkeintä taitaa kuitenkin olla kaiken turhan minimointi. Itse oon päättänyt, että mä en tarvitse telkkaria - onhan meillä kuitenkin läppärit sarjojen ja leffojen katseluun. Myöskin oon luopunut julkisesta liikenteestä, koska sitä en enää tarvitse, ja nyt elämä rullailee jopa paremmin:)

Mutta hei. Jakakaa ihmeessä kommenttiboksissa lisää säästövinkkejä/ideoita! Ne tulee nyt todellakin tarpeeseen, mulle ja monelle monelle muulle ;)

2 kommenttia:

 1. Vitsi kun en muista missä mutta jossain oli sellanen diskopallo-kypärän teko-ohje :D eli perus semmoinen skeittikypärä (nutcase-mallinen) ja sit siihen laitettiin paljon teippiä ja ehkä farkkukangasta ja sitten liimattiin murskattuja cd-levyn palasia -romumosaiikkia siis :) !
  Ite ostin sen nutcasen vesimelonikypärän ja on maksanut itsensä takaisin jo monesti ja herättää keskustelua joka paikassa :D

  :) Terkkuja koleasta Suomesta
  -Sanna

  VastaaPoista
 2. heei kuulostaa hauskalta :D täytyy tosin tunnustaa että tänään valkkasin vanhempien kannustamana synttärilahjaksi ihan normikypärän nyt alkuun, kun hirvittää olla tuolla liikenteessä ilman ja tässä DIY-proggiksessa kuitenkin taas kestää!! Mulla on kyllä jo materiaali valmiina että aion tässä sopivan ajan tullen alkaa askarteluun :)

  Terkut _koleasta_ Lontoosta. Tänne vähän aurinkoa nyt kiitos:D

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...