torstai 10. tammikuuta 2013

Gjirokaster

Joulun jälkeen lähdettiin kohti meidän viimeistä etappia Albaniassa, Unescon perintökohdekaupunkia Gjirokasteria. Matkaahan sinne ei ollut Dardhasta kuin vajaa 200km, mutta yllättäen päivä riitä moiseen matkaan Albaniassa :D Liftattiin Dardhasta ensin kyyti Korcaan, kyydin meille antoi iloinen poikaporukka. Kahdesta autosta hypättiin vähän uudemman näköiseen - kelit oli lumiset ja tie hirmuisen huono ja noh, ensimmäisen 200 metrin jälkeen se toinen auto oli jo ojassa :D Näytti siltä, että sama oli tapahtunut aiemminkin, nimittäin naurunremakan saattelemana pojat kaivoivat vetohihnan esiin ja kiskoivat auton muitta mutkitta ojasta, ja matka jatkui.

Korcassa sanottiin heipat pojille ja lähdettiin bussiasemalle tiedustelemaan bussia Gjirokasteriin. Ei kuulemma sellaista ollut. Kielimuuri oli bussikuskien kanssa aikamoinen, mutta onnistuttiin selvittämään, että bussi Permetiin lähtee ihan juuri ja se oli kai jossain siinä matkan varrella, eli hypättiin kyytiin. Matka oli 130 kilometriä ja siihen kului 4 tuntia 40 minuuttia. No joke. Ajettiin siis kiemuraisia vuoristoteitä koko matka, bussi meni hölkkävauhtia ja tiet oli julmetun huonossa kunnossa. Illansuussa saavuttiin Permetiin, joten marssittiin siellä hotelliin ja päätettiin matkustaminen päivältä. Siinä muuten paikka, joka ei varmasti ole nähnyt montaa länsimaalaista turistia!

Seuraavana aamuna istuttiinkin sitten jo kello kasilta taas bussissa, suuntana tällä kertaa vihdoin se Gjirokaster - ja bussimatkakin taittui alle parissa tunnissa, win. Käppäiltiin Gjirokasterin vanhaan kaupunkiin eli ylös jumalatonta mäkeä ja löydettiin sen keskustasta sopiva hotelli (15e/yö), jonka pitäjä oli suloinen vanhempi herra. Pienen levon ja välipalan jälkeen lähdettiin katsastamaan kylää.

 
Viimeinen kuva on pienestä ravintolasta ihan vanhan kaupungin sydämessä, jossa käytiin lounaalla. Oltiin ainoat asiakkaat (toisaalta ei siellä paria pöytää enempää ollutkaan), joten paikan pitäjä kokkasi meille useammankin tyypillisen Albanialaisen ruokalajin kertoillessaan eri ruoista.

Kun mahat oli täynnä lähdettiin katsastamaan Gjirokasterin linna, josta oli kauniit näkymät kaupunkiin.


Pimeän laskeuduttua tultiin takaisin vanhaan kaupunkiin ja käytiin ensin parissa cafe-barissa vain ihmettelemässä paikan menoa, ja sen jälkeen illallisella meidän hotellin lähellä olevassa näköala-ravintolassa (näkyy kolmanneksi alimmassa kuvassa taustalla). Ravintolassa nähtiin ensimmäiset ja viimeiset länsimaalaiset koko Albaniassa olo aikanamme, pari amerikkalaista tyttöä, eivätkä hekään olleet turisteja vaan Tiranassa vapaaehtoistöissä.


Yllättynyt Ryan - Iloinen Ryan

Tähän on hyvä päättää Albania-jutut :) Seuraavana aamuna nimittäin noustiin taas aikaisin ja kipitettiin (okei, otettiin taksi) bussiasemalle, ja suuntana bussilla oli tällä kertaa Ateena! Tosin me hypättiin Patrassa matkan varrella pois, ja vietettiin päivä mun kreikkalaisen kämppiksen kanssa. Oli ihanaa saada oikeaa kreikkalaista kotiruokaa ja muutenkin yöpyä mun kaverin luona, tuli heti niin kotoisa olo:) Mutta Patrasta en ottanut juurikaan kuvia, eikä me syömisen ja juhlimisen lisäksi muuta oikein tehtykään, eli postausta tästä ei ole tulossa - seuraavaksi siis vuorossa Ateena! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...