maanantai 14. tammikuuta 2013

Things you should know about Albania


Matkajutut on nyt tältäerää tehty, mutta halusin vielä tehdä yhteenveto-postauksen Albaniasta kera muutaman reissussa otetun lempparikuvan! Kyseessä on maa josta moni ei paljoa tiedä - eikä ne mafia -leffoista saadut mielikuvat voisi olla kauempana todellisuudesta. Tässä matkalla oppimiani juttuja:

1. En ole usein tavannut niin vilpittömiä ja avuliaita ihmisiä, kuin mitä Albaniassa tavattiin. Tiedän, että voisin sanoa samaa monista maista missä oon vieraillut, mutta albanialaisissa oli kuitenkin jotain erilaista. Läpi paistoi ainakin se, ettei turismi ole maassa vielä lähtenyt kunnolla nousuun (ei ainakaan talviaikaan - nähtiin kaksi länsimaalaista turistia viikon aikana). Meille tarjottiin muutamaan otteeseen autokyyti ihan vain silkasta auttamisen halusta, ja saatiin erinomaista palvelua minne mentiinkin:) Köyhyys ei ole katkeroittanut kansaa, vain päin vastoin. Yksi albanialainen muotoili asian näin: "In Albania we have a lot of poverty, but yet we always have a table full of food. We are poor but we don't care".

2. Jos yksi stereotypia pitää mainita, joka pitää paikkansa, niin kerrotaan että Albaniassa suurin osa autoista on mersuja. Uusia, vanhoja, pieniä, suuria, mersuja kaikkialla. Yritettiin pariin kertaan kysellä syytä tähän, tosin pettymykseksemme kukaan ei (halunnut?) mainita että niin ne on kaikki muualta Euroopasta varastettuja. Sen sijaan saatiin vastaukseksi, että "it's a good, strong car".

3. Albania on yksi edullisimmista maista, joissa olen käynyt. Ei häviä paljoa hintavertailuissa Intialle tai Indonesialle, toki majoitus oli hieman kalliimpaa, mutta parhaimmillaan siinäkin oltiin hyvin samoissa hinnoissa (10e/yö) - ja siinä missä Aasiassa ei kympillä saa lämmintä vettä suihkussa, Albaniassa saa. Olut oli Albaniassa edullisempaa, kuin vaikka Intiassa - baarissa sai parhaimmillaan ison pullon 60 sentillä. Ruoka oli edullista sekin, hiennommat ravintolatkin oli opiskelijabudjetille sopivia ja katuruokaa sai paristakymmenellä sentillä - ja ne parinkymmenen sentin makkarat maistui paremmalta, kun kolmen punnan premium makkarat brittien supermarketista.

4. Naisia ei Albaniassa näy juuri missään. Miehet on näkyvimmissä viroissa (tarjoilijat, hotellien respat, baarimikot, taksikuskit, kaikenlaiset virkailijat oli AINA miehiä...) sekä vapaa-ajallaan miehiä näkyy joukoittain paikallisissa cafe-baareissa. Vaimot lienee kotona lasten kanssa? Kaikkialla näkyy partureita, muttei nähty matkalla yhtään kampaamoa. Pari naista nähtiin hotlassa siivoojan peesissä, joissain kiskoissa sekä pesulassa. Yleisessä katukuvassakin naisia näkyy huomattavasti vähemmän, kuin miehiä.

5. Maalla on omanlaatuisensa, alkuperäinen fiilis, jollaista muualta Euroopasta saa hakea. Kaikkialla - Paitsi ehkä Bllokussa - näyttää vähän vanhanaikaiselta, ravintoloissa ei aina ole menuja, eikä Albaniassa ole McDonaldseja tai suuria hotelliketjuja. Ero vaikka Italiaan on kuin yöllä ja päivällä, Albaniassa on niin erilaista. Tietysti paljon köyhempää, muttei missään nimessä negatiivisessa mielessä! Onhan matkailussa yksi parhaita juttuja nimenomaan erilaisuuksien näkeminen, ei lomalla vieraassa maassa haluta nähdä samoja kahvilaketjuja kuin kotimaassa. Niin ja paikallinen "traditional" ruoka oli HYVÄÄ.

6. Albanian luontokuvaan kuuluu niin biitsejä, vuoria, kuin myös järvimaisemaa. Pohjoisen vuorilla on kuulemma jäätikkökin - ja hei kyseessähän on välimeren valtio! Rannat ja rannikko jätettiin ihan suosiolla seuraavana kertaan, koska ajateltiin ettei talvisaikaan biitsit pääse oikeuksiinsa, mutta vuoria tuli jo nyt ihasteltua ja niitä maassa tosiaan riittää. Joskus tulevaisuudessa pitää ehdottomasti kokea Albania ja sen rantsut kesä-aikaan, mutta voin lämmöllä suositella Albaniaa myös näin talvella :)

Toivottavasti postaus herätti edes pientä kiinnostusta maata kohtaan - itse ainakin palan halua lähteä vielä lähitulevaisuudessa takaisin, ennen kun turismi löytää tiensä Albaniaan ja hinnat nousee naapurimaiden tasolle!

Kyssereitä saa muuten laittaa, jos joku juttu mietityttää :)

3 kommenttia:

 1. hmm. pitikö se lähtijä käymää albaniassa :D ja jälleen kerran aiva uskomattoman hienoja kuvia! ei nuita voi ku ihailla!

  VastaaPoista
 2. wow. en ole koskaan ajatellut alabaniaa mitenkään erityisesti -- se on ollut vain nimi kartalla. mutta wow. oon ihastellut näitä sun reissukuvia sitä mukaa kuin olet niitä tänne laittanut, ja vaikka italia onkin upea ja kreikka kiinnostaa, mieluiten näiden perusteella lähtisin seuraavaksi albaniaa. mielettömän näköistä ja kuulostaa aivan upealta. ihanaa, kiitos, että esittelit tätä maata!
  ps. ja kuvat nyt on vaan ihan upeita, sulla vain on silmää!

  VastaaPoista
 3. hei ihan mahtavaa, upeeta että nää postaukset on herättänyt mielenkiintoa Albaniaa kohtaan! :) Kannattaa ehdottomasti käydä, ja kiitos kiitos kehuista! x

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...