lauantai 21. syyskuuta 2013

Ihana Lontoo

Huomenta! Tsiisus, kyllä se olen minä pystyssä ja suihkunraikkaana klo. 6.54, lauantai-aamuna, vapaa-päivänä. Itsehän en todellakaan ole aamuihminen mutta joskus näinkin. Teki vain mieli herätä! Mutta arvatkaa hei mitä?


Tänään tulee täyteen kaksi vuotta siitä, kun aloin kutsua Lontoota kodikseni.
 
Vuosipäivän kunniaksi ajattelin tehdä pienen listan asioista, joiden takia Lontoo on ollut ihana kaupunki kasvaa aikuiseksi. Tänään siis syrjään kalliit homeiset asunnot, nuoria sortavat työllistymismahdollisuudet ja teennäinen yli-kohteliaisuus, nyt fiilistellään kera muutaman syystunnelmaan johdattelevan kuvan kaikkea sitä, miksi Londres on mieletön kaupunki asua:

♥ Lontoossa ketään ei kiinnosta, kuka olet, miten pukeudut tai mitä aatetta kannatat. Täällä saa olla ihan niin kaheli kuin on, ja silti on varmaa, että seuraavalla kadun kulmalla tulee vastaan vielä kreisimpi tapaus. Lontoossa saa ihan tosissaan olla ihan kaikkea sitä, mitä haluaa.

♥ Minä tahansa iltana voi lähteä ulos. Ei haittaa vaikka on maanantai, jos juhlatuulta löytyy, niin bileet kyllä siellä odottavat ;)

♥ Paitsi bileitä, Lontoo on täynnä historiaa, kulttuuria, musiikkia... Suurin osa museoista on ilmaisia, taidenäyttelyitä on vuoden jokaiselle päivälle ja live-musiikkiakin pääsee kuuntelemaan vaikka jokaisena viikonpäivänä, joko pikkurahalla tai täysin maksutta.


♥ Jostain kuulin, että Lontoossa olisi pinta-alaansa nähden enemmän puisto-alueita, kuin missään muussa suurkaupungissa. En ole yhtään varma, pitääkö väite paikkaansa (varmaan siis ei :p), mutta ihania puistoja täältä kyllä löytyy, monen monta. Molempina täällä asuminani vuosina mulla on ollut puisto ihan kiven heiton päässä, tänä vuonna vielä ihan tässä kotitalon nurkalla. Se on kyllä huippua.

♥ Teki mielesi sitten nepalilaista, meksikolaista katuruokaa, rasvaista yhden punnan kanaa tai ruotsalaista kokeilevaa keittiötä, tästä kaupungista löytyy vaihtoehtoja ja ihan kaikkea on tarjolla (toim huom. suomalaisia erikoisuuksia tosin saa hakea)

♥ Jatkeena edelliseen, täällä ruokakauppojen valikoima on myös tosi jees - halusit sitten italialaista erikoisjuustoa, supertulista vindaloota tai rocky road -juustokakkua suoraan kylmäaltaasta, kaikkea löytyy supermarketeista. Sama varmaan myös muualla Englannissa, mutta lisäksi Lontoossa on monikulttuurisuuden ansiosta joka nurkalla pieniä erikois-supermarketteja ja etnisiä kauppoja, joista löytyy sitten sekin kaikki joka ei kansallisten kauppojen valikoimaan pääse, oli se sitten puolalaiset makkarat tai eksoottiset päiväntasaajan hedelmät...

♥ Lontoossa voi opiskella mitä vain!


♥ Vaikka julkisia ei paljoa enää tule käytettyä, ja vaikka täällä julkinen liikenne on noin päivittäin käytettynä aivan järisyttävän kallista, on silti annettava kiitosta laajalle bussiverkostolle ja undergroundille. Silloin, kun en voi määränpäähäni pyöräillä, on julkisten käyttäminen onneksi megahelppoa. Busseja alejee ympäri ämpäri yöaikaankin, eikä takseja todellakaan tarvita. Doubledeckereiden kakkoskerroksen etupenkki on aina jees, ainakin mun kaltaiselle alati observoivalle tyypille.

♥ Lontoo, erityisesti Itä-Lontoo on täynnä aivan mieletöntä katutaidetta - varmasti yksi maailman parhaita kaupunkeja katutaiteen ihailuun.

♥ Lontoo on myös muodin pääkaupunki! Sen jalkoihin ovat viimevuosina jääneet mm. New York ja Pariisi. Lontoo tunnetaan muodin saralla erityisesti kokeilevasta ilmapiiristään.

♥ Täällä on paljon siistejä markkinoita/toreja (mikä on oikea suomennos market:ille?), joilla on kaikilla aivan omanlaisensa fiilis. Lemppareita mm. Brick Lane, Camden ja Portobello Road yleiseen haahuiluun, Broadway, Netil ja Borough Market katuruokaan, Greenwich market käsitöihin, sekä meidän oma ghetto eli Ridley Road Market vihanneksiin ja hedelmiin. Mitäs muita niitä on? Vinkatkaa!

♥ Vaikka Lontoo ei ehkä olekaan paras kaupunki pyöräilijän (ja ennen kaikkea pyöräilijän turvallisuuden) näkökulmasta, niin oon silti sitä mieltä, että pyöräily Lontoossa on ihanaa. City-fillaroinnista saa ihan omanlaisiaan kiksejä, joita on vaikea edes muille selittää :) Ei ne vaan tajuu!


♥ Lontoo on jättimäinen kaupunki, mutta moni etäisyys on loppupeleissä myös ihan jaloinkin tavoitettavissa. Esimerkiksi suurin osa turistinähtävyyksistä ja keskustan hot spot alueista on helppo kiertää ihan vain jalan. Tää onkin mun mielestä sellainen pienisuuri-suurkaupunki - tai ehkä näkemykseni riippuu vain siitä, että olen parissa vuodessa saanut cityn kesyttymään, eikä se enää tunnukaan niin käsittämättömältä, vaan noh, omalta kaupungilta ;)

♥ Pubikulttuuri. Enough said.

♥ Monikulttuurisuus. Täällä on niin monenlaista tallaajaa, paljon tietenkin tuolta idän ja etelän suunnalta mutta myös kaikkialta muualta. Jokaiselta mantereelta, täällä on jokaista ihonväriä ja aksenttia. Kulttuurierot voi toisinaan aiheittaa väärinkäsityksiä, epäoikeudenmukaisuutta ja muuta skeidaa, mutta musta on silti siistiä asua kaupungissa, jota niin moni erilainen ihminen kutsuu myös kodikseen. Reilu kolmasosa lontoolaisista on alkujaan jostain muualta, ja kaupungissa puhutaan satoja kieliä. Tää on maahanmuuttajien kaupunki, ja olen ihan ylpeänä yksi niistä (miljoonista).

♥ Lontoossa on niin monta erilaista aluetta, fiineistä teenhörppimis naapurustoista rähjäisiin räkälöihin ja luonnollisesti kaikkea siltä väliltä. Jokaiselle mielentilalle on oma alueensa, kauppakatunsa, puistonsa, baarinsa... Joka päivä voi löytää jotakin uutta ja erilaista 8)


Nyt muut lontoolaiset hoi, mitä te rakastatte Lontoossa? Entä täällä lomailleet?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...