lauantai 2. marraskuuta 2013

Lontoo elämää budjetilla - kulutusdiagrammi

Nyt kun kulutuslaskenta-projekti täällä blogissa on pureskeltu jo vaikka kuinka monelta kantilta, laitetaan se pakettiin vielä statistiikan osalta :D Sain itseni tosiaankin excelin ääreen - hikarifiilis. Halusin uhrata vähän aikaa mun kuluneen vuoden laskelmien analysointiin, koska tajusin, että niiden pohjaltahan voisi laatia jos jonkunlaista päätelmää, taulukkoa ja grafiikkaa. Aika erikoinen mielihalu ihmiselle, joka vihaa matikkaa. Mutta hei, tämähän on vähän kuin mun omatuottama pieni tutkimus, "budjetilla" elävän opiskelijan kulutuksesta Lontoossa. Täällä asumisen kuluista uteliaat, korvat hörölle!

Ympyrädiagrammi kuvaa kuukauden keskimääräistä rahanmenoani (keskiarvot aikaväliltä lokakuu 2012 - syyskuu 2013):Kulutukseni on keskimäärin 277,50 puntaa kuussa. Tähän vuokra 422,50 päälle ja päästään kivan pyöreään 700 punnan kokonaissummaan. Tämä sisältää jokaikisen kuukauteen kuuluvan kustannuksen, pakollisista elinkuluista huulipunashoppailuihin.

Mun asumiskulut eli vuokra ja laskut (sähkö, kaasu, vesi, netti ja puhelin) on lähes 65% mun kokonais-rahanmenosta. Vinksahtanutta, kyllä. Tämä siis siltikin, että mun viikkovuokra on vajaa satanen, mikä on Lontoon zone 2:n mittakaavassa suht edullinen diili. Tämä on jotain mitä tänne muuttamassa olevan on pakko sisäistää: asumiseen tulee menemään rahaa ihan hitosti.

Ruoka-ostoksiin menee vähemmän kuin 10 prossaa, eli keskimäärin reilu kuuskybää kuussa. Ruoka täällä on mielestäni edullisempaa kuin Suomessa, tosin ei kaikki tuotteet välttämättä. Itse olen vuoden aikana syönyt aika kasvisruokapainotteisesti (hyvälaatuinen liha on aika kallista), ostanut mahdollisimman paljon paikallisilta superedullisilta markkinoilta, välttänyt ylihintaisia eineksiä jne. Oon syönyt mielestäni hyvin ja runsaasti, vaikka rahaa ei paljon mennytkään :)

Ravintolat ja kahvilat, sekä juhliminen & pubit kattavat molemmat 6% kokonaiskulutuksesta, eli kaikkiin yhteensä about 80 puntaa joka kuukausi. Ulkona syömiseen & juomiseen menee mulla kuukaudessa yhteensä siis enemmän, kuin kaupasta kotiin raahattuihin ruokiin! Ensin olin tästä vähän tyrmistynyt, mutta sitten hokasin, että nehän on arkielämää melkein parhaimmillaan. Uudet makuelämykset ja paikalliset ravintolalöydöt, tunnelmallinen pubi-ilta kaverien kanssa, juorusessio lempparikahvilassa...priceless.

Shoppailuun menee keskimäärin 44 puntaa joka kuukausi. Aika vähän, mutta ihan tarpeeksi kuitenkin - shoppailuksi lasken tässä yhteydessä kaikki vaate-, asuste- ja kosmetiikkahankinnat. Sen sijaan opiskeluja varten tehdyt ostokset, lahjat muille, kodintarvikkeet ja kaikki muutkin sekalaiset kulut kuuluu "muut" sektoriin, johon menee myös lähemmäs 40 puntaa kuussa.

Juna-matkailuun (kuluneena vuonna lähinnä Lontoon ja Brightonin väliä & lentokenttiä) ja julkiseen liikenteeseen Lontoossa menee keskimäärin 25 puntaa kuussa. Näistä Lontoon sisäisen liikenteen osuus on vajaa 12 puntaa kuussa. Vertaukseksi kerrottakoon, että jos en olisi alkanut pyöräillä, rahaa metroihin ja busseihin olisi mennyt viime vuoden tapaan 80-100 puntaa kuussa. Säästin tänä vuonna siis n. 935 puntaa pelkissä liikkumiskuluissa - se on yli tonni euroissa. Tästä voisi tietty miinustaa vielä pyörän hinnan (170 puntaa) jotta saataisiin tarkka säästösumma tietoon, mutta toi tonni kuulostaa paremmalta ;)

Uusi motto: osta pyörä, saat tonnin matkarahaa (joka vuosi)!

Vielä ihan loppuun haluaisin sanoa että vaikka tästä "budjetilla elämisestä" saa helposti kuvan että raha/kustannukset on ollut kaikessa aina ensimmäisenä mielessä ja että oon kituutellen elänyt vuoden yrittäen kuluttaa niin vähän kuin mahdollista, niin eihän se niin oo ollut. Oon käynyt paljon ulkona, ostellut aina välillä joitain haluamiani juttuja, syönyt ulkona ihan liian monta kertaa kuussa... Jos olisin istunut kotona syöden nuudeleita koko vuoden, kulutukseni olisi varmaan vuokran päälle viiskybää kuussa. En koe, että oon näin eläneeni missannut mitään. Ehkä jotkut pippalot joskus, tai jättänyt kivan paidan kauppaan, mutta loppupeleissä en mitään. Osa "budjettivalinnoista" on jopa parantanut elämänlaatuani, parhaimpana esimerkkinä se pyöräily. Jatkossa olis tietty kiva matkustaa taas enemmän ja maksaa suhteessa vähemmän vuokraa, mutta elellään vielä ainakin kolmas vuosi Lontoossa tällä hyväksi havaitulla tavalla. Finanssit jatkossa (ja se tulevaisuus..) onkin sitten mysteerejä :)

Siinä se! Näiden saattelemana kuopataan aihe for good. Tai ainakin pitkäksi aikaa! Mä olen mielestäni tarvitsemani valaistuksen löytänyt, ja toivottavasti nämä raha-postaukset on olleet teille muillekin jotenkin hyödyllisiä :) x

3 kommenttia:

 1. Heippa!

  Raha-postaukset on ollut hyödyllisiä! Tein itsekin budjettia, kun halusin selvittää kuinka paljon ruokaan menee rahaa. Nyt olen alkanut kirjata myös muita kuluja, mutta mulla on vaan 3 kategoriaa: ruoka, ulkona syöminen ja muut.

  Katselin noita sun laskelmia, ja aattelin että saan varmaan paljon paremman käsityksen rahankäytöstäni jos jaas tuon muut pienempiin osioihin ;))

  Halusin kysyä sulta muutamaa asiaa:
  Ootko laittanut lennot mukaan kuukausi budjetteihin?

  Onko sulle näin jälkikäteen tullut mieleen mitä ois kannattanut tehdä toisin? (niinkuin esim jakaa eri kategoriaan tms)

  Onneksi huomasin tuon että mun "muut menot" osiossa on paljon kaikkea. Vuoden päästä on varmaan helpompi ymmärtää kulutustani, kun on "järkevät alakategoriat".

  Mun mielestä on siis tosi kiva että laitoit sun kuukausibudjetit ja tän yhteenvedon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!

   Juu, lennot on laskettu mukaan - tai no, en ostanut tuon kulutus-seuranta -vuoden aikana kuin yhdet lennot (Dublin). Suomeen tullessani en maksa itse lentojani, eli niitä ei oo laskettu kuluiksi. Viimejoululomani lennot (vajaan satasen) taas olin varannut jo kauan ennen kulutusprojektin alkua:) Mutta jos jotkut kalliimmat lennot olis tullut ostettua, ne olis kyllä vääristäneet noita keskiarvoja...

   Ei tuu nyt mitään mieleen, mitä olis voinut tehdä erilailla, listasin kuitenkin alusta saakka kaiken jo omiin kategorioihinsa. Ainut sekametelikategoria on tosiaan toi muut, johon tosiaan laitoin niin kaverien synttärilahjat kuin postimaksutkin. Tähän diagrammiin iskin vielä opiskelukulut samaan, vaikka kuukausittaisissa katsauksissa mulla oli kyllä opiskelu-kulut erikseen listattuna. Just noi järkevät alakategoriat on varmaan paras keino seurata tarkemmin mihin rahat katoaa. Lopussahan voi samantyyliset kategoriat linkittää sitten yhteen!

   Paljon tsemppiä sun kulutusseuraukseen, ja kiva että nää postaukset inspiroi, heh:)

   Poista
 2. Kiitti!

  Ois mukava karsia turhia menoja, niin jäisi rahaa säästöön ja reissaamiseen :)

  Onhan tässä jo vuosia eletty opiskelija budjetilla ja reissattu, mutta vasta nyt tuli mieleen pitää konkreettista budjettia :D

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...