maanantai 11. marraskuuta 2013

Yliopiston kolmosvuosi

Ajattelin kertoa pikkasen mun tän vuoden koulujutuista, koska tuun kuitenkin niistä raivoamaan täällä stressipäissäni, niin on parempi valaista teitä jo alkuun että minkälaisten kurssien parissa puuhailen. Mulla on tänä vuonna periaatteessa vain kolme kurssia. Kaikki on tosi suuria ja työläitä, mutta on toisaalta kiva pystyä keskittymään tiettyihin projekteihin koko lukuvuoden. Parasta on kuitenkin, että oon tosi innoissani näistä oikeastaan kaikista :)


Design schoolin puolella työskentelen tänä vuonna Ornamental/Sentimental -nimisessä studiossa, jossa keskitytään printteihin. Studio on tuplakurssi, joka kattaa 60 opintopistettä eli puolet koko vuodestani. Studio-työskentelyyn (kaksi workshoppia viikossa) kuuluu erilaisia lyhyempiä muutamien viikkojen pituisia projekteja, joihin saa vikavuoden opiskelijana joko ottaa osaa tai sitten tehdä omaa juttuaan. Näistä projekteista tän hetkiseen en osallistu, koska tehtävä ei sopinut oman proggikseni teemaan, mutta joulunjälkeiseen Adidakselle toteutettavaan projektiin taas osallistun.

Tällä kurssilla siis työstetään omaa design-projektia: luonnostellaan designeja, tehdään printtejä, nökötetään photoshopin ääressä, piirretään/maalataan, embroiderataan, harjoitellaan kaavoitusta, suunnitellaan vaatteita, muotikuvitetaan, värjätään kankaita... Tai näin siis omalla kohdallani, koska oma projektini on rento sportsluxe -tyylinen printti & vaatemallisto. Pääpaino omassa työssä on rakastamissani digitaalisissa printeissä, mutta aion tänä vuonna tehdä myös paljon enemmän käsinprinttausta sekä kenties tehdä tuttavuutta taas laaserleikkurin kanssa. Projektini teemasta kerron myöhemmin lisää omassa postauksessaan :)

Business schoolissa käyn kaksi kurssia, 30 opintopojoa molemmat. Niistä perinteisempi on kaikille tutkinnon opiskelijoille pakollinen Global Issues for Fashion Marketing. Kurssilla opiskellaan erilaisia muotimaailman ongelmia ja pohditaan ratkaisuja, oikeastaan pyritään ymmärtämään kaikkea moskaa mitä tuolla bisneksessä velloo. Seminaarien ja luentojen aiheina on probleemia kuten lapsityövoima, luksustuotteiden väärentäminen, ekologisuus, tehdastyöntekijöiden olot/alipalkkaus jne. Mä itse oon alussa keskittynyt erilaisiin kulttuurien riistoon liittyviin ongelmiin ja pidän aiheesta esitelmän parin viikon päästä. Seuraaviin kurssitehtäviin en oo ees vielä perehtynyt, mutta luulisin, että raporttien kirjoittelua ja koetta on luvassa myöhemmällä. Onneksi aiheet on kiinnostavia ja sitäkin tärkeämpiä käydä läpi, eli mielenkiinto toivottavasti säilyy kevääseen saakka!

Toinen osa bisneskurssiani kantaa nimeä The Fashion Project, jossa voidaan joko keskittyä tutkimukseen ja kirjoittaa tavanomainen lopputyö jostain muotibisneksen aihealueesta, tai vaihtoehtoisesti tehdä lopputyönä yrityssuunnitelma omalle bisnesidealle. Mussa virtaa kai sen verran yrittäjäverta, että tiesin heti haluavani valita yritys-vaihtoehdon. Vaikken haaveilekaan suuren menestyksekkään bisneksen pyörittämisestä, on idea omasta pienestä yrityksestä kutkuttanut jo jonkin aikaa. Jos voisin joskus edes osittain elättää itseni omalla jutullani, olisi se jo mun mielestä huippua. Itse itsensä kokopäiväisenä pomona oleminen olisi jo supersiistiä. Ehkä joskus!

Kurssia pyörittää kouluni kanssa Accelerator -niminen "bisneshautumo", joka tarjoaa apua yrityksen perustamisessa sekä alkukuukausina/vuosina, työskentelytilan Shoreditchissä, tuutorointia jne. Ohjelma ei peri osuuksia tai maksa mitään, sillä se kuuluu meidän lukuvuosimaksuihin, ja Acceleratorin puoleen voi kääntyä jopa joitakin vuosia valmistumisen jälkeen! Tää on mun mielestä upea mahdollisuus oppia yritystoimminnan aloittamiseen liittyviä juttuja, bisnessuunnitelmasta finansseihin ja markkinointiin. Lisäksi oman yrityksen voi halutessaan tietty kurssin yhteydessä, tai sen jälkeen ihan oikeasti aloittaa. Vaihtoehtoisesti projektin aikana opittua voi soveltaa myös myöhemmässä elämänvaiheessa täysin toisen idean toteuttamiseen. Omasta bisnesideastani voisin puhua myöhemmin, haluan päästä siinä alkuun ja hiomaan yksityiskohtia ammattilaisten kanssa, ennen kuin uskallan kertoa, mitä on suunnitteilla :D

Kiinnostaako teitä nää opiskelujutut? Tämähän on mun vika opiskeluvuosi (ainakin toistaiseksi), eli yllämainittuihin kursseihin menee nyt suurin osa mun ajasta, mikä luonnollisesti tulee näkymään myös blogin sisällössä. Pitkiä päiviä studiolla, stressiä ja itkupotkuraivareita, mutta toivottavasti myös ajoittaisia heurekoita, dead linejen jälkeisiä helpotuksia ja sitä fiilistä, että tekee jotain joka on oikeesti itselle tärkeetä ja mielekästä :)

ps. Sweet chilli ruisspisit on parhautta.

2 kommenttia:

 1. Kiinnostaa todellakin nää koulujutut? Aattelin et voisitko tehä erillisen postauksen siitä mitä koulua tarkalleen käyt, oliko millaset pääsykokeet, paljonko on lukukausimaksut, miten rahotat opinnot (saatko kelalta mitään tukia) jne? :) itellä olis myös kiinnostusta lähteä ulkomaille opiskelemaan ja etenkin kun tuntuu ettei suomesta koulupaikkaa vaan aukea mulle..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Oon tehnyt jo aikalailla ton tyylisen postauksen, tämän näin:

   http://eerikasblog.blogspot.co.uk/2013/06/kilometripostaus-englannissa-opiskelusta.html

   Tuolla kerron aika laajasti täällä opiskelusta! En tosin usko, että kirjoitan enää postausta esim. omasta linjastani tai mun lukukausimaksuista, koska mun kurssia (Textile Design & Fashion Marketing @ London Metropolitan Uni / Cass Design school) ei itseasiassa enää pyöritetä mun koulussa ollenkaan (me ollaan vika vuos) ja lukukausimaksutkin on nousseet kaikkialla Englannissa, itse maksan siis 3465 puntaa, mutta vuoden 2012 jälkeen aloittaneille maksut on 7000 punnasta ylöspän :/ Oma infoni/kokemukseni ei siis ole enää ihan ajantasalla...

   Opintotukea ja opintolainaa saa Suomesta, opintotukea täysimäärät tulorajaan saakka ja opintolainaa saa tuplat eli 600e/kk saakka, jos tarvitsee. Lisäksi täältä Briteistä saa lukukausimaksulainan joka kattaa lukukausimaksut kokonaisuudessaan. Itse rahoitan siis täällä elämisen + lukukausimaksut noilla lainoilla ja tuilla, lisäksi sitten töitä, säästöjä, ja perheeltä&sukulaisilta oon saanut myös helppiä :)

   Hakuprosessistakin taisin tossa aiemmassa postauksessa jotain mainita, eli täällä haetaan yhteishaulla kouluihin, joulu-tammikuussa lähtee hakemukset. Niihin laitetaan kouluarvosanat, suositukset ja tärkeimpänä oma motivaatiokirje; miksi haluan kyseiselle kurssille/alalle? Näiden perusteella joko valitaan kouluun suoraan, pyydetään pääsykokeisiin/haastatteluun tai pyydetään portfoliota. Mun piti toimittaa portfolio (netin kautta) luovasta työstäni. Sanoisin, että huippukouluihin on vaikea päästä mutta ns. normiyliopistoihin on mielestäni melko helppoa, kannattaa siis kokeilla jos Suomessa ei tunnu ovet aukeavan! :)

   Toivottavasti tästä on apua!!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...