sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Obey & vaatteiden viestityksestä

Mulla on vähän huono omatunto, kun teen taas postauksen jossa esittelen jotain uutta vaatekaapissani. Toivottavasti näistä kuitenkin välittyisi se, että hankintani on harkittuja eikä vain impulssilla jostain kämäisestä nettikaupasta "kotiutettu", koska lisää tarvii kokoajan saada. En halua, että tästä blogista välittyy fiilis, että olen koko ajan hankkimassa jotakin uutta, se kun on melkoisen kaukana totuudesta heh. Mutta tää on tää joulunaika. Vaikka suurempi kulutus on edelleen pannassa ja rahaa siirtyy tasaista tahtia säästötilille, oon ihan mielelläni ottanut vastaan pieniä lahjoja Ryanilta, ja tietty myös perheeni tahtoi ostaa mulle muutaman joululahjan täällä ollessaan. Näitä perinteisiä "joululahjoja itselle" olen vältellyt kiitettävästi, kunnes sitten en voinut enää vastustaa - käytiin kauan odottamassani Obeyn sample salessa Brick Lanella.

Obey saattaa olla aika monelle tutun kuuloinen merkki, vaan kovin moni ei tunnu tietävän, ettei kyseessä ole mikään pelkkä vaatemerkki. Obey on Shepard Faireyn luotsaama brändi ja ideologia, ja blogia seuranneet muistaakin, että Shepard on mun lempparitaiteilija. Tyypin mieletön Sound & Vision näyttely ja itse Shepardin näkeminen oli mulle ihan ehdottomia syksyn 2012 kohokohtia. Shepard Fairey tunnetaan parhaiten katutaiteen pioneerina, sekä hänen 80-90 lukujen vaihteessa aloittamastaan Obey propaganda -kampanjasta. Obey on maailmanlaajuinen katutaideilmiö, jonka sisimmäinen tarkoitus on kyseenalaistaa normit ja herättää ihmisiä ajattelemaan ympäristöään. Näin lukee Obey -tuotteiden hintalapuissa:


Aina kun nään rääväsuisen teinin huitelevan yhdistelmässä harmaameleeratut verkkarit + valkoinen suurta OBEY logoa kantava t-paita (ja pahimmassa tapauksessa vielä feikki), tekisi mieli mennä kysymään, niin että mikä on sun mielestä Shepard Faireyn paras teos. Tää on mulle ihan sama, kuin se iänikuinen bändipaitakeissi: ei ole coolia kulkea jonkun tietyn yhtyeen bändipaidassa, jos ei ole edes kuullut koko bändistä. Mun mielestä Obeytä pitäisi löytyä vain Shepardin ihailijoiden päältä, tai siis vähintäänkin tyyppien pitäisi olla tietoisia kuka hän on ja mistä brändissä on kyse. Tiedostan kyllä, että mä muoti-alan opiskelijana koen vaatteiden merkityksen vähän eri tavalla kuin moni muu, mutta mun mielipide on, ettei omalla pukeutumisella pitäisi viestittää aatetta tai elämäntapaa, mikä ei itseä kosketa. Siistejä t-paitoja nyt maailmasta löytyy, mutta kaikkea ei kannata pukea päälle vain kivan tyylin takia. Vähän sama, kuin Demari kävelisi ympäriinsä Kokoomus -paita päällä vain siksi, että se nyt sattuu olemaan kivan värinen.

Mä oon Shepard-fanina jo jonkin aikaa etsistellyt kivaa, Shepardin printillä varustettua Obey-paitaa, mutta hinnat on täällä Briteissä auttamattoman korkeat ja postitus Jenkeistä yhtälailla kallista. Onneksi on sosiaalinen media, joka raportoi kaikesta tärkeästä mitä maanpäällä tapahtuu, kuten kaikista lukuisista Brick Lanen sample saleista ;)


Mukaan lähti screen printatut t-paita ja college, ja tunnustetaan, muutama muukin printtipaita olisi houkuttanut, onneksi koot vaan olivat niissä aivan liian suuria. Toki kävin kovan taistelun mielessäni, milloin oli muka tarpeessa nimenomaan löysä yöpaita ja milloin kätevää se, että voitais Ryanin kanssa molemmat käyttää paitaa :D Onneksi järki voitti, ja oon näihin kahteen ostokseeni tosi tyytyväinen. Tuo kollari on niin uskomattoman pehmoista, melkein fleecemäistä materiaalia sisältä, teeppari taas kivan ohkainen ja molemmilta puolilta printattu. Molemmille löytyy vieläpä ihan oikeaa tarvettakin, tänä vuodenaikana varsinkin tolle kollarille. Mittari kertoo huoneeni lämpötilaksi tällä hetkellä 14,7 astetta, ja lämmityshän on siis päällä... Kohmeista.

Nyt me suunnataan kohti lentokenttää, seuraavaksi palailen siis Irlannista! Käykää te sillä välin tsekkailemassa Shepard Faireyn upeaa taidetta tässä postauksessa tai Obeyn sivuilla, ja jos teillä on kavereita, jotka tietämättömänä kulkee OBEY -paidassa, tehkää kavereillenne palvelus ja valaiskaa vähän - they'll thank you later.

Niin, ja mikä on teidän kanta tähän aatteet vs. vaatteet keissiin?

4 kommenttia:

 1. mulla ois sulle haaste mun blogissa :) jonna-kuvaa.blogspot.fi

  VastaaPoista
 2. Ah vaatteet vs aatteet tai toisinpäin on tosi kurja kysymys! :D Itsestäni on välillä tosi kurjaa, kun nään jotain siistin näköstä ja suunnittelen hankkivani, mutta josta käy ilmi jotain negatiivista ärsyttävissä määrin. Kuten jo kolmen kulhon verran (kyllä, yksi jäätelökulho on liian vähän) olen ehtinyt kastehelmi-sarjaa hankkia pamahti eteeni tämä juttu: http://www.finnwatch.org/uutiset/118-suomalaista-designia-tehdaeaen-vaarallisen-halvalla-thaimaassa Entäs vaikka rastat? Näyttävät upeilta omaan silmääni, mutta ovatko ne ideologiavapaita nekään? :( Toisaalta siis todella kurjaa, että vaatteiden, hiusten tai vaikka astioiden kautta tulee/tulisi viestitettyä sellaisia aatteita, joita ei halua viestittää tai joita ei tiedä viestittävänsä ja esimerkiksi luulee vaan pitävänsä sievää paitaa päällä, koska ulkonäkö viehätti :D Mutta todella ihanaa on se, että juuri vaatteiden ja esimerkiksi hiusten kautta pystyy ilmaisemaan itseään ja omia aatteitaan ja samalla mahdollisesti löytämään samanhenkisiä ihmisiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvia pointteja siella! Rasta-asia menee jo osittain vahan kulttuurivarkaudenkin puolelle, eli hankaloittaa pohdiskelua viela lisaa heh :D Voisin kulttuurien riistoonkin liittyvista jutuista joskus kirjoittaa, koska tein just koulussa esitelman aiheesta ja sekin on aihe, joka herattaa paljon ajatuksia, puolesta ja vastaan. Paa-asia esim. rastojen otossa mun mielesta kuitenkin on se, etta tyyppi tiedostaa mista kulttuurista on kyse ja kokee ne omaan elamantyyliin sopiviksi. Eli siis jos sen itselle voi hyvin perustella, niin mun mielesta vaikka suomalaisella naisella voi hyvin olla rastat. Mutta en sitten tieda mita rastafarit tasta tuumaa...

   Obeyn kohdalla taas se, jos joku nakee siistin obeyn printtipaidan ja tahtoo sen hankkia pelkastaan hienon printin takia, on se ihan ok, vaikka siltikin tietty toivoisin, etta tyyppi tutustuisi brandiin tarkemmin. Kunhan tyyppi on nimenomaan valinnut paidan, koska pitaa printista (eli tiedostamattaan pitaa Shepard Faireyn tyosta), eika vaan ajatellut etta "ostan tan obeyn paidan ku naa on katu-uskottavia ja muilki on". Printtipaidasta ei kukaan tosiasiassa voi paatella, kuka tietaa ja ajattelee mita, ja Obeyn printtipaidan nahdessani oletankin, etta sen kantaja tietaa merkin taustoista. Arsyttavinta omalla kohdallani on nimenomaan ne logo-paidat, jossa lukee vain OBEY - ne on melkein satavarma tae sille, ettei tyypilla ole hajuakaan mista merkissa on kyse. Naa tyypit vastaavasti taas levittaa "vaaraa kuvaa" brandista muille, ja vaikka merkista tulee mainstream, ei ideologia kulje massan mukana.

   Okei, pakko lopettaa ennen kuin kommentointikentta tayttyy :D Mutta kun naa on niin mielenkiintoisia juttuja! Eika naissa oo oikeita ja vaaria ratkaisuja, jokainen saa siis ite pattaa oman linjansa :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...